folija-za-shranjevanje-hrane

 

Poletje je čas, ko veliko potujemo, hodimo na izlete, pohode, na kopališča in morje. Mame seveda nismo mame, če nimamo s sabo cel kup hrane. Za vsak slučaj, če bo kdo lačen. Ali vsaj majhen prigrizek za malico. Jaz priznam, da redko kdaj zapustim hišo brez polne torbe hrane :) Zato so folije za shranjevanje hrane pri nas doma nepogrešljive.

Do zdaj smo za zavijanje hrane uporabljali PVC ali alu folijo. Vendar to nista najboljši rešitvi.

 

Folije za shranjevanje hrane iz plastike in aluminija? Ne, hvala!

 

Obe foliji sta veliki onesnaževalki okolja. PVC folije  so iz polietilena, ki je izdelan iz nafte, in običajno končajo na odlagališču ali jih zažgejo. Alu folije so izdelane iz aluminija. Poleg tega, da škodita okolju, je njuna skupna šibka točka tudi ta, da škodita naši hrani.

 
Če vemo, da sta obe foliji za shranjevanje hrane izdelani iz nam in okolju neprijaznih materialov, potem ne vidim razloga, da bi v njih zavijali svojo najljubšo hrano ali katerokoli hrano?

Sama nisem znanstvenica, ne delam hudih raziskav, tudi sanja se mi ne o kemiji. Mimogrede sem nekje prebrala, da naj bi bil aluminij kriv tudi za nastanek osteoporoze ali celo Alzheimerjeve bolezni… (1)


Ampak...


folija-za-sendvice

 

Okusna hrana si zasluži boljši ovitek!

 

Kakorkoli že. Kot mamo me takšne stvari seveda skrbijo. Če tudi lahko v kakšnem ultra »znanstvenem« članku kdaj pretiravajo in nas strašijo, pa vseeno verjamem, da sta aluminijasta in PVC folija veliki onesnaževalki okolja. Zdi se mi tudi logično, da če alu in PVC folije vsebujejo škodljive snovi, da te škodljive snovi prehajajo tudi v našo hrano. 
 
To se mi pa ne zdi preveč okusno, pa vam?

 

Bee’s wrap je odlična zamenjava

 

Sama želim našo hrano ohraniti takšno kot je: zdravo, okusno in brez kemičnih in škodljivih dodatkov. Na srečo sem odkrila odlično zamenjavo za škodljive folije za shranjevanje hrane

 

Bee’s wrap so naravni ovitki, ki so namenjeni večkratni uporabi. Imajo prijeten vonj po čebeljem vosku. Izdelani so namreč iz organskega bombaža s certifikatom GOTS in prepojeni s čebeljim voskom, organskim oljem jojobe in drevesno smolo. Ta kombinacija sestavin ustvari mehki naravni ovitek za hrano, ki ga lahko uporabljate znova in znova.

 

Lahko ga umijete pod mrzlo vodo ali z biorazgradljivim detergentom ter ga posušite na zraku. Poleg tega imajo vse sestavine antiseptične lastnosti in zato hrana ostane dlje časa sveža.


folije-za-zavijanje-hrane

 

Odlične folije za shranjevanje hrane vseh vrst

 

V njih lahko zavijemo sadje, zelenjavo, sendviče, sir ali z njo prekrijemo kakšno večjo ali manjšo posodo. S toploto dlani lahko folijo rahlo zmehčamo in jo tako lahko oblikujemo po naši želji.

 

Bees’s wrap je ustanovila mama treh otrok Sarah Keack leta 2012. Kot mnogi starši se je tudi ona namreč spraševala, kako iz kuhinje odstraniti plastiko in shraniti hrano na bolj trajnostni način.

 

Odkrila je tradicionalni že zdavnja pozabljen način shranjevanja hrane in ga na novo obudila. Tako so na začetku s sodelavkami ročno nanašale premaz iz čebeljega voska na bombažne krpe.

 

Danes s svojo skupino v okolici Bristola še vedno nastajajo folije različnih velikosti in za različne namene. Vse pa so trajnostne, pralne in okolju prijazne!

 

folija-za-hrano


Zelo velik poudarek je na trajnosti

 

Vse sestavine in materiali so skrbno izbrani. Bombažne tkanine imajo certifikat GOTS (Global organic Textile Standard), čebelji vosek izvira iz trajnostnih čebeljih panjev v ZDA in uporabljajo le organsko olje iz jojobe. Embalaža se lahko reciklira in je brez plastike.

 

Izdelki Bee’s wrap so biološko razgradljivi. Ko Bee’s wrap ovitki odlužijo svoje, jih lahko narežete na trakove in jih odvržete na kompost.

 

shranjevanje-hrane

 

Sliši se super a ne? Mi doma jih že pridno testiramo in uporabljamo. Nam so zelo fajn in mi smo navdušeni. Adijo škodljive folije za shranjevanje hrane… Naše sendviče bomo od zdaj naprej zavijali le še v Bee’s wrap.