odstranjevanje madežev iz otroških oblačil

 

Verjetno ste se že kdaj panično prijeli za glavo. Kupili ste nova oblačila za vašega otroka in že po prvem dnevu nošenja je to oblačilo neprepoznavno! Kako je to mogoče? Zakaj sem mu dala ravno danes za jesti špinačo? Zakaj se je igral na travi na igrišču? Kako bom zdaj to spravila ven? Pa novo oblačilo!! Odstranjevanje madežev iz otroških oblačil je lahko prava nočna mora.

 

Če imate še novorojenčka, potem so madeži od trave in prstnih barv še kilometre daleč. Vendar se pripravite na najhuje! Tudi dojenčki lahko zapacajo ogromne količine oblačil. Od podrtih kupčkov, do pleničnih nezgod. Pri pol leta pa se pojavi največja katastrofa: uvajanje goste hrane. Takrat je hrana seveda povsod naokrog, le v ustih ne.

 

Če otrok zapacka novo organsko oblačilo, je seveda panika še hujša. Nihče si namreč ne želi otroškega oblačila polivati s kakšnimi hudimi kemikalijami. Na srečo obstaja kar nekaj preverjenih in bolj naravnih načinov odstranjevanje madežev iz otroških oblačil. Upam, da vam bo kateri izmed njih pomagal.

  

odstranjevanje oljnih madežev

 

 

Preden se lotite resnega dela, je zelo pomembno, da ugotovite za kakšno vrsto madeža gre, torej, s čim se je oblačilo zapackalo, in da hitro ukrepate. No, mogoče je hitro ukrepanje na prvem mestu. Madež na oblačilu hitro izperite pod mrzlo tekočo vodo! Mrzla tekoča voda lahko odstrani marsikateri madež, še posebej madeže dojenčkove sline ali mleka. Včasih mrzla voda reši tudi kakšen že posušen madež. Zato velja poskusiti tudi z namakanjem posušenih madežev v hladni vodi. (1)

 

In kaj narediti, ko se moramo spopasti z bolj trdovratnimi madeži?

 

Tukaj je nekaj nasvetov za odstranjevanje madežev iz otroških oblačil:

 

- Mleko

Namočite oblačilo v hladno vodo, ki ji dodate kapljico limoninega soka ali alkoholnega kisa. Nikakor ne uporabite vroče vode, saj lahko to privede do nasprotnega učinka. Oblačilo pustite namočeno čez noč. Naslednji dan oblačilo operite.

 

- Kakci

Madeže kakcev najprej izperite s hladno vodo. Pomembno je, da to storite čim prej. Če to ni mogoče, oblačilo pustite namočeno v vodi s kapljico detergenta, ki ga običajno uporabljate.

 

- Korenček

Madež čim prej izperite s hladno vodo in oblačilo posušite do naslednjega pranja. Če se madež korenčka nahaja na belem oblačilu, oblačilo posušite na soncu, ki bo madež pobelil.

 

- Sladoled

Najboljši odstranjevalec madežev sladoleda je mineralna voda. Madež polijte z mineralno vodo in pustite, da se vpije. Nato oblačilo operite v pralnem stroju.

 

- Rdeče sadja

Uporabite kremo za britje. Oblačilo pustite namočeno nekaj časa in ga nato operite v pralnem stroju.

 

- Borovnice

 

Madež poškropite z limoninim sokom in počakajte nekaj minut, nato madež izperite.

 odstranjevanje trdovratnih madežev


- Ostalo sveže sadje

 

Madež poškropite z mlekom, počakajte nekaj časa in oblačilo operite v pralnem stroju. 

 

- Paradižnik

 

Sveže paradižnikove madeže obložite z rezinami surovega krompirja in nato madež izperite s toplo milnico.

 

- Rdeča pesa

 

Madež takoj izperite s hladno vodo, nato oblačilo namakajte v hladni vodi tudi čez noč in ga kasneje operite v pralnem stroju.

 

- Trava

Madeži trave so običajno zelo trdovratni, zato se jih lahko lotite na več  načinov. Lahko jih poskusite odstraniti z mešanico alkoholnega kisa in vode ali z limoninim sokom.

Počakajte 15 minut in madež izperite.

Madež trave na kavbojkah lahko odstranite tudi z zobno pasto. Pasto namažite na madež, pustite, da se posuši in jo nato izperite.

 

- Maščoba

Najprej se poskusite madeža rešiti s sodo bikarbono. Sodo posujte po madežu in pustite nekaj časa, nato pa oblačilo operite v pralnem stroju. Če to ne deluje, lahko poskusite z uporabo ekološkega gela za pranje posode. Po mojih izkušnjah se je do zdaj gel za pranje posode še najbolje obnesel.


 

odstranjevanje madežev s sodo bikarbono

 

 

Imate tudi vi kakšno preverjeno metodo za odstranjevanje madežev iz otroških oblačil?

 

Želim vam čim manj popackanih oblačil. Če pa že, pa uspešno odstranjevanje. Sicer pa pravijo, da je le umazan otrok srečen otrok.