plastika-v-oceanih

Kaj je plastika, zakaj je toliko plastike v ocenih in kaj plastika v oceanih pomeni za naše zdravje in okolje? Kako lahko sami pripomorete k zmanjšanju onesnaževanja oceanov in poskrbite za lepšo prihodnost naših otrok?

Plastika je eden izmed materialov, ki se mu vsi želimo izogniti. Pa vendar je vsako leto proizvedene za 8 % več plastike. V zadnjih desetih letih je bilo proizvedene za polovico več plastike kot prej v celotnem 20. stoletju. Neverjetno, a ne? Polovica te plastike je proizvedena za enkratno uporabo in se po uporabi zavrže. Pa še en podatke, ki se je meni zdel strašljiv: vsako minuto se na svetu uporabi milijon plastičnih vrečk.

 

Za izdelavo plastičnih izdelkov gre 8 % vse nafte na svetu. Med samim procesom izdelave so uporabljene nevarne kemikalije, kot so stabilizatorji, mehčalci in barvila. Kakšne posledice vse te snovi povzročajo našemu zdravju, še ni znano.


Kje pristanejo plastični odpadki, ko jih zavržemo?


Zemljišča za odlagališča so vedno večji problem po celem svetu. In le majhen odstotek plastike se reciklira. Žalostno, ampak res. Ena četrtina tone plastike se odvrže v oceane vsako sekundo. To je za polni tovornjak vsako minuto! Večina teh odpadkov potone na dno oceanov. In veste kaj? Po predvidevanjih različnih fundacij naj bi leta 2050 imeli v oceanih več plastike kot rib. (1)


 


Namesto da bi se vsako leto proizvodnja plastike zmanjšala, se povečuje. To nas mora zelo skrbeti.

 

Plastika v ocenih zaradi vremenskih vplivov, vplivov sončne svetlobe in delovanja valov razpade na manjše mini delce. To povzroča resno onesnaževanje.

 

 

oceani


 

Kaj lahko sami storimo, da ustavimo onesnaževanje morij in oceanov?

 

 - Zmanjšamo uporabo plastičnih izdelkov.

 

Plastika predstavlja veliko nevarnost tudi za morske živali. Morske ptice, tjulnji, želve in druge živali lahko po nesreči plavajočo plastiko zamenjajo za hrano in jo pojedo. Zaradi tega običajno poginejo. Izognite se uporabi plastike za enkratno uporabo. Kadar pa se temu ne morete izogniti, jo uporabite večkrat in jo reciklirajte kadarkoli je to mogoče.


 - Skrbite za čistočo na plažah


Nikoli ne puščajte smeti na plaži in pomagajte ohraniti čistoče. Kadarkoli je mogoče, preprečite, da bi smeti splavale po morju.


 - Kupujete manj plastičnih igrač.


Pri tem najbrž ne rabim izgubljati besed, a ne? Večina igrač, ki jih imamo doma je namreč iz plastike. Te lahko zamenjate z lesenimi igračami, igračami iz kartona ali igračami iz bambusovih vlaken.


 - Izobražujte se o oceanih in morjih


Mislim, da je čas, da si nehamo zatiskati oči. Onesnaževanje je tukaj in že lahko čutimo posledice brezbrižnega ravnanja z našim okoljem. Zelo veliko lahko storite tudi sami, zato spoznajte oceane in življenje v njih. Berite, raziskujte… Znanja ni nikoli preveč! Že veliko storite s tem, da se problema zavedate in korak za korakom delajte na tem, da zagotovite čistejše okolje za naše otroke.


onesnazevanje-oceanov - Uporabljajte le ekološke kreme za sončenje ali se pred soncem zaščitite z UV-oblačili

Izogibajte se kremi za sončenje in drugim izdelkom za osebno nego, ki vsebujejo plastiko. Ti mikro delčki namreč končajo v oceanih. Preverite v svoji kopalnici vaše izdelke za osebno nego, ki vsebujejo plastiko. Na njih piše: polietilen (PE), polipropilen (PP) in polietilen tereftalat (PET), polimetil metakrilat (PMMA), najlon12. Kadar plavate v morju, uporabite okolju prijazno zaščito proti soncu, ali pa raje uporabljaje uv-oblačila, saj z njihovo uporabo ne spuščate v morje spornih snovi.


Znebimo se plastike v oceanih! Hvala za vašo pomoč, hvala za okolje, hvala za ribe v morju, hvala za naše otroke.