Če imate v omarah kupe poceni otroških plastičnih posodic in krožnikov in če ste ljubitelji dizajna, potem pozor!

Francosko podjetje [by EKOBO] je specializirano za oblikovanje in izdelavo sodobnih gospodinjskih dodatkov, ki so izdelani iz obnovljivih bambusovih vlaken in drugih okolju prijaznih materialov. Sledijo načelom eko dizajna. To pomeni, da jim je poleg vrhunskega dizajna pomemben tudi okoljski vidik.

Ustanovitelja Bruno & Boo Luis, starša treh deklic, želita s svojo miselnostjo slediti eko dizajnu. Prepričana sta, da zeleno in eko ni zgolj trend, ampak zaveza, kateri želita slediti in iskati najboljše rešitve za njune izdelke.

Že dlje časa sem se spogledovala nad estetiko in konceptom podjetja Ekobo. Njihova dizajn in transparentno delo sta me navdušila, zato so njihovi izdelki od zdaj naprej na voljo tudi v naši trgovini.

Pod znamko BIOBU se predstavljajo izdelki, ki so namenjeni vsakodnevni rabi, na poti ali doma. Izdelki znamke BIOBU so odlična zamenjava za običajno plastiko in lomljive kuhinjske pripomočke.

-- Izdelani so na Kitajskem, saj so narejeni iz bambusa. Na Kitajskem zraste 80 % vsega bambusa v Aziji. Tam so tudi tovarne, ki so specializirane za proizvodnjo bambusovih talnih oblog in drugih izdelkov iz bambusa. Med rezanjem in izdelovanjem izdelkov iz bambusa kot odpadni material nastane veliko bambusove žagovine, ki jo zavržejo ali uporabijo za proizvodnjo energije. Pri EKOBU so ugotovili, da lahko odpadno bambusovo žagovino zmeljejo v fini prah, ki ga zmešajo s smolo in iz njih proizvedejo trajne in ekološke izdelke.

-- Pri EKOBU so izbrali bambus, ker je eden izmed najbolj obnovljivih virov na svetu. Saj hitro raste brez pesticidov, gnojil in herbicidov. Uporabljajo samo ekološki bambus.

-- Vse barve, ki se uporabljajo v izdelkih BIOBU, so 100-% varne in popolnoma nestrupene. Suhi barvni pigmentni (mineralni ali anorganski) so zmešani z bambusovim prahom. Ker je barva v samem materialu in ni prevlečena čez izdelek, se ne izpira in ne odpada.

-- Izdelki BIOBU so izdelani iz kompozitnega materiala biopolimer, ki je sestavljen iz bambusovih vlaken, in 100-% nestrupenega veziva melamin (razreda 5), ki podaljšuje življenjsko dobo izdelkov. Izdelki BIOBU ustrezajo vsem standardom varne hrane (FDA in LFGB) in so brez BPA, PVC, ftalatov, svinca, kadmija in živega srebra.

-- Vezivo melamin je 100-% nestrupeno. Izdelki BIOBU so skladni z evropsko uredbo o plastičnih materialih (EU) N10/2011 in uredbo Evropskega Sveta št. 1935/2004, ki predpisuje, da morajo posode biti varne za vse vrste hrane in tekočin pod vreliščem. Do taljenja vezivne smole lahko pride le pri stopinjah nad vreliščem (100 ° C) in pri času izpostavljenosti 90 min in več. Segrevanje pri ekstremnih temperaturah topi material in spreminja molekularno strukturo, zato ne priporočamo uporabo v mikrovalovnih in konvencionalnih pečicah.

-- Tovarne, ki proizvajajo izdelke BIOBU na Kitajskem so skrbno izbrane in zadoščajo vsem varnostnim in zdravstvenim kriterijem. Delavci so pošteno plačani in otroško delo ni dovoljeno.

-- Izdelki BIOBU so 100-% razgradljivi. To pomeni, da če jih popolnoma zakopljete v zemljo, bodo bambusova vlakna v 2 do 3 letih razpadla. Neorganske sestavine bodo razpadle počasneje, vendar vsekakor prej kot izdelki iz plastike, ki so izdelani na osnovi nafte.

-- Izdelki BIOBU so trpežni in trajnostni ter izdelani iz okolju prijaznega materiala, ki pa ni nezlomljiv. Sicer se ne bo razbil tako hitro kot keramika ali steklo, vendar če pade na tla pod določenim kotom, lahko vseeno poči ali se okruši.

-- Izdelki BIOBU lahko pomivate v pomivalnem stroju pri 70 °C.

-- Izdelki BIOBU so 100-% naravni in ni vam treba skrbeti, da bi toksini iz obrabljenih ali poškodovanih plastičnih posodic pronicali v hrano. Z nakupov posodic BIOBU ne škodujemo zdravju ali okolju. Kombinirate lahko številne čudovite barve. Izdelki BIOBU so zelo dobra ideja za darilo!