otroški-jedilni-set


Jedilna miza je prostor, kjer lahko otroci hitro pokažejo svojo svobodo in neodvisnost, še posebej, če jim že od začetka dopuščamo proste roke pri raziskovanju nove hrane in okušanju različnih okusov. Je pomembno kakšen otroški jedilni set izbrati? Seveda! In to zelo.


Naj uporabljajo iste krožnike in kozarce kot preostali v družini


Če damo otroku možnost, da že zelo zgodaj preizkusi taprave krožnike iz keramike ali kozarce iz stekla, jih hkrati učimo odgovornosti in s tem gradimo tudi na našem odnosu. Pokažemo jim, da jim zaupamo in gradimo njihovo samopodobo. Pravo steklo? Pravi nož? Res? Mi zaupaš? (1)


Večina od staršev pri zelo majhnih otročkih še ni pripravljena na ta korak. Še vedno namreč prevlada strah, ki nam ta pogum onesposobi. Pojavijo se dvomi, kaj če pogledam stran in se kozarec ravno takrat zlomi? Kaj če bo otrok neroden in bo keramični krožnik padel na tla? Če nismo pripravljeni na ta podvig, vsaj premislimo o tem, kakšne materiale izbrati za prvi otroški jedilni set.


otroski-jedilni-set-iz-bambusa

Otroški jedilni set iz razgradljivih bambusovih vlaken?


Ste se kdaj vprašali, kakšne snovi vsebujejo poceni plastične posodice, ki sicer zgledajo luštno, s pisanimi najljubšimi risanimi junaki, otroci jih bodo zagotovo oboževali. Velikokrat se zgodi, da se te luštne sličice začnejo krušiti in nočem si niti predstavljati, kaj vse se potem zmeša skupaj z otroško hrano? Večina staršev išče posodice za otroke, ki se ne zlomijo, razumem. Ampak obstajajo tudi boljše možnosti kot poceni plastične posodice.


Otroci se namreč na naravne materiale drugače odzivajo kot na umetne. Najljubši materiali za popolni jedilni set za otroke so kot že omenjeno steklo, naravno jeklo ali keramika. Lahko pa izberete zelo dobro alternativo vsem trem: naravni material, ki ni tako zlomljiv kot steklo in prijetnejši na dotik kot jeklo ­- material, ki je izdelan iz naravnih in bambusovih vlaken.


jedilni-komplet-za-otrokeIzdelki iz bambusovih vlaken so razgradljivi in ne vsebujejo BPA, PVC-ja, ftalatov in drugih toksičnih snovi. Odlično se obnesejo jedilni seti za otroke iz bambusa znamke Biobu (by Ekobo), ki so različnih barv in bodo otrokom zagotovo všeč. Najboljše od vsega pa je to, da so prijazni do zdravja otrok in hkrati do našega planeta. Saj se po nekaj letih, ko jih odvržemo, razgradijo sami.


Ampak hej, razmišljajmo ekološko. Zato lahko otroški jedilni set, ki je našim otrokom že odslužil podarimo kakšnemu drugemu mlajšemu prijatelju. Posodice iz bambusovih vlaken so namreč tudi trajne in uporabne dlje časa, zato lahko dobro služijo tudi več otrokom. Pa dober tek in veliko lepih družinskih trenutkov za mizo vam želim.