uporaba mehčalca pri dojenčkih


Tokratni zapis je mogoče malo zastrašujoč in naslov že skoraj ukazovalen. A to pravzaprav ni namen mojega zapisa. Ne želim strašiti in groziti s klicaji. Mogoče bo ta klicaj pripomogel, da se za trenutek ustavite in zamislite nad stvarmi, ki se včasih zdijo ok in tako samoumevne, da sploh ne razmišljate o njih. Ena izmed takšnih samoumevnih stvari je mehčalec za perilo. Uporaba mehčalca pri oblačilih za dojenčke je zelo odsvetovana. Zakaj pa?

 

Mehčalec za oblačila je največji onesnaževalec okolja, v katerem živite.

 

To je glavno dejstvo. Potem obstaja še kup drugih razlogov. Pravzaprav ne obstaja niti en dober razlog, zakaj bi sploh uporabljali mehčalec. Obstaja pa veliko razlogov, zakaj se ga je boljše izogniti.

 

V naslovu sicer piše, da je uporaba mehčalca pri oblačilih odsvetovana pri dojenčkih. Novorojenčki in dojenčki so sicer res najbolj ogroženi, saj je njihova koža kar za 20 do 30 % tanjša kot koža odraslih. Škodljivi učinki uporabe mehčalca veljajo tudi za malo večje otroke in odrasle.

 

Pa gremo po vrsti.

  

Kdaj in zakaj smo mehčalec za perilo začeli uporabljati?

 

Mehčalec je postal del pralne navade šele po letu 1960. Pojavil se je z iznajdbo sušilnih strojev. Gospodinje so bile nad novo pridobitvijo navdušene. Vendar. Zakaj so bila oblačila, posušena v sušilnem stroju tako trda in uničena? In zakaj nove hlače iz poliestra, posušene v sušilnem stroju tako smrdijo po zažganem?

Za rešitev teh težav je prišel na trg mehčalec. Iznajti so torej morali dišavo, ki bi prekrila vonj po kemikalijah, uporabljenih pri obdelavi tkanin. Spet začarani krog: več oblačil iz umetnih materialov se je začelo proizvajati, večja je bila uporaba mehčalca.

 

 uporaba mehčalca pri oblačilih za dojenčke

 

 

Danes žal mehčalec za perilo uporabljajo vsi

 

Danes je uporaba mehčalca že tako zakoreninjena v glavah vseh gospodinj, da si marsikatera ne zna več ne predstavlja pranja brez mehčalca. Seveda, saj le z mehčalcem oblačila delujejo oprana, mehka in nežna. In resnično čista oblačila potrebujejo vonj po rahlem oceanskem vetriču ali polju sivk.  Pa je to res? Berite naprej.

 

Dejstva o mehčalcu, ki niso ravno prijetna

 

V mehčalcu sta uporabljeni dve skupini kemikalij, ki vaša oblačila naredijo toksična:

 

  1. Kemikalije, ki se uporabljajo, da so vaša oblačila mehka.

 

Prvi mehčalci so bili narejeni iz vode, mila in olja. Zdaj podjetja, ki izdelujejo mehčalce uporabljajo kemikalije, ki naredijo plast na oblačilih in zaradi katerih vaša oblačila deluje bolj mehka. Te kemikalije se absorbirajo tudi skozi kožo. Če uporabljate vlažilne izdelke za kožo, ki vsebujejo ojačevalce absorbacije (kot npr. kreme ali losijone), s tem povečujete absorpcijo kemikalij. Te kemikalije tudi vdihavate, saj oddajajo pline in prispevajo k onesnaževanju v zaprtih prostorih ter povzročajo astmo in alergijske reakcije.

 

  1. Kemikalije, ki se uporabljajo, da vaše obleke dišijo

 

Kemikalije, ki se uporabljajo za dišave so ena od velikih neznank. Ni predpisa, ki bi od proizvajalca zahteval, da jih navede na etiketi, zato je tudi težko oceniti njihovo varno uporabo. Prav tako ni nič varnejše, če izberete mehčalec brez vonja, saj ta vsebujejo skrite dišave, ki prekrijejo vonj po kemikalijah.  Vse, kar vemo o teh dišavah je, da jih obstaja 3000 (1in en mehčalec lahko vsebuje tudi od 50 do 300 dišav. In kar je najbolj alarmantno: dišave iz mehčalca so glavni vir onesnaževanja zraka v zaprtem prostoru.


Ste gledali reklamo, v kateri proizvajalec zagotavlja, da bodo oblačila obdržala vonj po svežini kar do 6 tednov? To je pravzaprav grozen podatek. Si predstavljate, da sedite v pisarni z 10 ljudmi? Vsak od njih diši po drugem mehčalcu. Meni se to niti malo ne zdi prijetno, pa vam?

 

Mehčalec za perilo je torej zelo škodljiv za naše telo poleg tega pa onesnažuje tudi zrak in vodo. Škodi pa tudi našim oblačilom, še posebej brisačam in ostalim krpam, saj mehčalec dokazano zmanjšuje vpojnost.


 

Še posebej je odsvetovano uporabljati mehčalec pri naravnih eko oblačilih 

 

Za naravna ekološka oblačila je uporaba mehčalca še posebej odsvetovana, saj ne želite najprej kupiti oblačilo izdelano iz organskega bombaža brez kemikalij, potem pa z mehčalcem sami nanašati nanj škodljive snovi.

Večina mehčalcev prevleče tkanino s posebno plastjo, zaradi katere je oblačilo mehkejše. Izkopala sem podatek, da naj bi za to mehkobno plast proizvajalci mehčalcev uporabljali živalsko maščobo. To pa se ne sliši preveč mikavno, kajne?

Zaradi tega so tkanine tudi bolj gorljive, slabša se tudi njihova vpojnost in zračnost. 

Mehčalec torej uniči vse dobre lastnosti naravnega oblačila. Nikar jih ne uničimo z mehčalci.


uporaba mehčalca pri novorojenčkih

 

Kaj je rešitev, da ne bi bila oblačila, ki jih sušite na zraku, tako trda?

 

Oblačila, ki so sušena na zraku so trda zaradi ostankov mehčalca in pralnih praškov. Če se odločite, da boste prali perilo z naravnimi sredstvi, se bodo ti ostanki sčasoma izprali iz vaših oblačil.

 

- Uporabljajte manj pralnih sredstev, saj se zaradi večje količine praška perilo ne bo opralo bolje. Le bolj trdo bo.

 

- Odlično mehčalo perila je tudi alkoholni kis. V predalček za mehčalec dodajte od 0,5 do 1 dcl alkoholnega kisa. Obljubim da bo mehko in dišeče in prav nič ne bo imelo vonja po kisu.

 

Če res ne morete brez dišav na oblačilih, vam priporočam naravna eterična olja. Par kapljic eteričnega olja (npr. vonj sivke) nakapljate na krpo, ki jo sušite skupaj z ostalimi oblačili v sušilnem stroju.


pranje-oblacil-za-dojencke

 

Uporaba mehčalca pri oblačilih za dojenčke je odsvetovana in zelo nepotrebna

 

Ni lepšega vonja kot vonj po dojenčku ali po otroku, po sprehodu po gozdu, po sveže pokošenem travniku ali ob razburkanem morju. Zakaj bi ta vonj prekrivali s sintetičnimi dišavami? Peljite otroke v naravo ali na sonček in bodo že sami od sebe lepo dišali :)