Preišči stran

VPRAŠAJTE ALJO Z VADBENE KLINIKESvetuje Alja Malis, licencirana specialistka za gibanje, NCSF CPT, Vadbena klinika

Če imate vprašanja glede otroške obutve, otroških stopal ali gibalnem razvoju otrok, nam jih pošljite na: podpora@solemio.si. Vaše odgovore bomo poslali Alji z Vadbene klinike in jih objavili v tej rubriki. 

 

1.  VPRAŠANJE: Zanima me, zakaj se mojemu dvoletniku stopalo zvrne navznoter takoj, ko mu obujem mehke čevlje, ki jih sicer ne nosi? Zdi so, kot da izgubi vso oporo in da mu grejo kolena na x.

 

  • ODGOVOR: To je normalno prisoten pojav, če so se otrokova stopala in hoja razvijali s pomočjo opore v trših čevljih, saj jim je bilo onemogočeno razviti posebne globoke stopalne mišice (intrinzične), ki podpirajo (tvorijo) stopalni lok. Ko otroka obujemo v mehke čevlje, brez umetnega podpornega loka ali opetnika, se stopalna konstrukcija poruši in navzven izgleda, kot da otrok ne zna več pravilno hoditi. Prej se to zgodi, bolje je, saj lahko takoj začnete ukrepati. Namreč več bo otrok hodil bos ali v mehkih čevljih, prej bo razvil podporne mišice in njim pripadajoče proprioceptorje (posebne živčne končiče), prej se bo vzpostavil stopalni lok. Največ kar sploh lahko naredite tedaj za otroka je, da z mehkimi čevlji čim več hodite po naravnih površinah, saj asfalt, beton in ploščice tudi polenijo prej omenjene živčno – mišične strukture.

 

2. VPRAŠANJE: Vzgojiteljice v vrtcu so mi rekle, da naj ima otrok takšne čevlje, da mu podpirajo stopala, ker naj bi se drugače težko pravilno razvila. Še za copate je dobro, da so takšni.


  • ODGOVOR: Vzgojiteljice, celo pediatrinje in določene fizioterapevtke izhajajo iz nekih starih zmotnih konceptov, da človekova stopala v času prvih korakov potrebujejo umetno oporo, kot da nas narava sama ne bi popolnoma opremila. V ta namen smo prosili za uradno mnenje MEDICINSKE STROKE, kakšni naj bodo otroški čevlji  in prejeli po mailu sledeč zapis rednega profesorja, dr. Vane Antoliča, višjega svetnika in sodnega izvedenca, predstojnika ortopedske klinike UKC: "Stopalo pri svojem razvoju ne potrebuje nobenih pomagal, kot npr. opor, petnih klinov, višje pete ali trdih podplatov. Stopalo se najbolje razvija brez kakršnegakoli čevlja. Čevelj pa je vseeno nujno potreben za preprečevanje poškodb ( topi predmeti, ostri predmeti preko podplata), neobhodno potreben je zaradi temperaturne zaščite stopala (vročina, mraz, sneg, led), ima pa tudi »modno funkcijo« kot del oblačil. Čevelj je v bistvu in strogo funkcionalno vzeto »nekakšno nujno zlo«, zaradi tega je priporočljivo imeti čevelj, ki najmanj ovira stopalo, to pomeni, da je prožen, mehak, opetnik in sprednji del čevlja pa služita samo temu, da čevelj ne pade s stopala. Čevelj naj bo po drsnosti podoben podplatu noge, omogočati mora »dihanje stopala«, seveda pa so čevlji za dež in sneg nekoliko bolj kompaktni in močni. Skratka, stopalne mišice potrebujejo prostor za krčenje, ki mora biti vsekakor ne preozek in tudi ne prevelik, da noga v čevlju ne bi bila nestabilna. Kompaktni, trdi in zlasti preozki čevlji (da prekratkih niti ne omenjam) povzročajo, da mišice ne delujejo na predviden fiziološki način, z leti pa lahko pride do stopalnih deformacij."