Vam je znana naslednja situacija: otrok si nenehno sezuva čevlje. Mama pa: »Takoj obuj čevlje nazaj! Še prehladil se boš. Ne, tudi nogavice moraš imeti obute. Že tako ali tako smrkaš že cel teden. Pa še poškodoval se boš! Joj, pa poglej, kako so tla umazana! Fuj, res. Še na kakšen kakec lahko stopiš. Hitro, čevlje nazaj gor!«

Ste že slišali takšna mamina navodila? Ste mogoče v tem zapisu našli tudi sebe?

Trije najpogostejši razlogi, zakaj običajno starši ne pustijo, da bi njihovi otroci tekali naokrog bosi, so:


- strah pred poškodbami,

- strah pred umazanijo in

- strah pred raznimi boleznimi.


Vendar so to le miti in nič od tega ni res.

Pravzaprav je ravno obratno.


Velikokrat lahko neustrezni čevlji povzročijo mnogo več škode, kot pa če bi otroci tekali naokrog bosi.


Bosa hoja namreč krepi imunski sistem, krepi telo in mišice, je bolj varna in tudi odlično vpliva na razvoj možganov.


Zato imam za vas, drage mame, zelo dober nasvet: spodbujajte otroke, da bodo čim več bosi, kadarkoli bo to le mogoče.


Otroci že zelo zgodaj vedo, da je bosa hoja najboljša. Že kaj kmalu si začnejo sezuvati čevlje, verjetno pa so vam znane tudi jutranje borbe pri obuvanju čevljev? Če vaš malček ob vsaki priliki sezuje čevlje, je to ok! To pomeni, da res ve, kaj je najbolje zanj. Dajte otrokom priložnost.


Čevlji so naše zlo


Človeška noga in človeški način hoje sta se razvijala milijone let. Samo z enim izdelkom smo izgubili popolnoma anatomski način hoje. Le redko ljudje hodimo in tekamo bosi. Z običajnimi čevlji obremenjujemo stopala, spreminjamo njihovo naravno obliko in oviramo naravno gibanje.

Dokazano je, da redna bosa hoja vpliva na razvoj stopal, še posebej v prvih letih in zgodnjih življenjskih obdobjih.


Zakaj torej nosimo čevlje?


Čevlje večinoma nosimo zato, ker je to »normalno« in ker vsi nosijo čevlje, čeprav nam je dostikrat bolj udobno, če smo bosi. Čevlji velikokrat povzročajo nemalo nevšečnosti, saj moramo v trgovinah poiskati prave za nas, jih nenehno menjavati, včasih na žulijo, včasih nas pri nošenju bolijo noge itd. 

Zaradi uporabe čevljev so se deformirala naša stopala, pojavljati so se začele glivice, visoke pete pa so povzročile krivo držo, inkontinenco in še marsikaj drugega.

Zdaj pa si poglejmo, zakaj je boljše čevlje sezuti in hoditi bos.


 

10 najpomembnejših pozitivnih lastnosti bose hoje:


  1.     Bosa hoja spodbuja razvoj stopal in nog na naraven način


Ko se otroci rodijo, v stopalu nimajo kosti, temveč hrustanec, ki je zelo podvržen zunanjim vplivom. Stopala se v naslednjih letih spreminjajo in se popolnoma razvijejo šele v najstniških letih.


Otroško stopalo je najširše na koncu prstov (to lahko preverite pri svojem otroku). Torej je stopalo nekakšne trikotne oziroma pahljačaste oblike. Zaradi neustrezne in preozke obutve se velikokrat prsti premaknejo navznoter. To pravzaprav ni nič nenavadnega, saj ima večina modnih čevljev koničast sprednji del (oglejte si svoje čevlje!). Takšna oblika čevljev na žalost ni primerna za otroška stopala. Zato otroška stopala skozi leta spremenijo obliko. Posledično se zmanjšajo nekatere funkcionalnosti stopala, to pa povzroča številne bolečine in nevšečnosti.


Ko stopimo na tla, se prsti na stopalu lepo razprejo. No, vsaj tako bi se moralo naravno zgoditi. Ljudje, ki večino življenja ne nosijo čevljev imajo lepo razprte nožne prste. Večina od nas prstov ne more več razpreti. Poizkusite!

Kadar hodimo bosi, razvijemo bolj naravno hojo, ki je nežnejša, lahkotnejša, ima krajše korake in manj obremenjuje naše pete. Pri bosi hoji se kolena bolj upognejo in sprednji prst je v pomoč pri oprijemu in odrivu od tal. Pri bosi hoji se bolje porazdeli tudi telesna masa.

Je tudi vas ravnokar prijelo, da bi najraje sezuli čevlje in od zdaj naprej po svetu hodili samo še bosi?


 2.     Bosa hoja izboljša razvoj zavedanja telesa 


Dojenčki in otroci se učijo o svojem telesu: kateri so deli telesa in kaj lahko z njimi počnejo. Bosa hoja povečuje otrokovo zavedanje svojega telesa. Stopalo ima na tisoče živčnih končičev, zaradi katerih otrok deluje bolj previdno in se bolje prilagaja podlagi. Ko so bosi, se otroci lahko vrtijo, plezajo in hitro prilagajajo podlagi.

S čevlji zmanjšamo količino in kakovost senzoričnih informacij, ki jih otrok pridobiva o svojem okolju in telesu.


 3.     Bosa hoja krepi noge in telo


Bosa hoja spodbuja, krepi in izboljšuje gibljivost nog, gležnjev, kolen in medenice. Naša stopala so zasnovana podobno kot naše roke in imajo mnogo majhnih mišic, ki omogočajo natančne gibe. Kadar smo bosi, te majhne mišice v naših stopalih obliko noge in telesne gibe prilagajajo podlagi, po kateri hodimo. To krepi stopalne mišice, hkrati pa poskrbi za učinkovitejši oprijem in ravnotežje (kar zmanjša tveganje za padce).


4.     Bosa hoja je bolj pazljiva in lahka


Ko odvržemo čevlje, občutimo svobodo. Hkrati pa bosi lažje ocenimo situacijo na tleh in se nanjo prilagodimo.

Na skalnatih tleh se otroci na primer hitro naučijo, da hojo upočasnijo in iščejo oprijem na najbolj stabilni površini. Kadar stopite na bolj ostro površino, se lahko izognete poškodbam, saj je korak pri bosi hoji mehkejši in lažji.


Boljše zavedanje okolja in svojih sposobnosti prilagajanja različnim situacijam je spretnost, ki bo otroku pomagala oceniti in se prilagoditi tudi na drugih področjih v življenju. Dokazano je tudi, da so otroci, ki hodijo bosi, manj nerodni in hodijo bolj naravno, zaradi česa so bolj stabilni in se manj spotikajo.


Ste vedeli, da z bosim stopalom stopite na tla mehkejše, kot bi na primer stopili v čevljih (ki imajo različne neverjetne blažilce v petah)?


 5.     Bosa hoja preprečuje razvoj mikroorganizmov 


Mnogo staršev obuje svoje otroke zato, da ne bodo zboleli, saj jih skrbi, da se bodo tako okužili s kakšnimi mikrobi. Pravzaprav je v čevljih veliko več mikrobov, kot na naravnih tleh. Čevlji so namreč odličen kraj za razvoj bakterij in glivic, saj so večino časa vlažni in topli.


 6.     Bosa hoja izboljša telesno držo


Stopala so kot naše oči. Kadar imajo stik s tlemi, pridobivajo informacije o površinah, po katerih hodimo. Zaradi tega otroci med hojo gledajo manj pod noge in imajo boljše ravnotežje.

Strokovnjaki so prav tako ugotovili, da otroci, ki veliko hodijo bosi, glavo nosijo bolj pokončno (ker zaradi bose hojo dobijo dovolj senzoričnih informacij o tleh in ne gledajo pod noge).


 7.     Bosa hoja dobro uravnava temperaturo


Stopalo je odličen regulator temperature. Odlično sprejema razlike v temperaturi in daje telesu signale, kdaj se mora segreti in kdaj ohladiti. Na žalost se ti toplotni regulatorji v čevljih ne razvijejo in večino od nas zelo rado zebe v noge (ker stopala preveč razvajamo in jih preveč zavijamo v nogavice).


 8.     Bosa hoja preprečuje trajne poškodbe, deformacije in različne bolezni


Bosa hoja omogoča, da so stopala močnejša, bolj gibljiva in manj nagnjena k poškodbam. Neustrezna obutev namreč obremeni sklepe, kar nam povzroča bolečine in različne deformacije.

Zanimive so študije, ki dokazujejo, da v kulturah, kjer ne nosijo čevljev, ne poznajo stopalnih bolezni, kot so otiščanci, kurja očesa in vraščeni nohti.


 9.     Z boso hojo do izboljšanja čutov


Ena izmed najboljših lastnosti bose hoje je izboljšanje otrokovih čutov. Pri bosi hoji se namreč dobro počutimo. Kadar se stopala dotaknejo hladne, mehke trave, ali toplega peska, se sprožijo različni dobri občutki.

Če otroku že od malega omogočamo, da spoznava okolico tudi s stopali in mu dajemo priložnost za nove občutke, bo svet spoznaval na popolnoma nov način. Sprehod z bosimi nogami spodbuja pozitiven odnos do narave in izboljša čustveno zdravje in dobro počutje.


10.  Bosa hoja vpliva tudi na boljši razvoj možganov


Ker se na razvoj možganov sama preveč ne spoznam, sem razlago Dr. Rajka Rajovića, ki o povezavi med boso hojo in možgani piše (1):

Kakšna je povezava med stopali in kognitivnimi sposobnostmi?


Če do 12. leta starosti, še posebej pa v prvih petih letih življenja, ne hodimo dovolj, ne bo optimalnega razvoja posameznih struktur v možganih
. Gre za bazalne ganglije, ki kot antene sprejemajo informacije iz skorje velikih možganov in jih usmerjajo naprej. Iz biologije vemo, da so najobčutljivejše tiste funkcije, ki so evolucijsko najmlajše. Če torej govorimo o možganih in kognitivnih funkcijah – govorimo o branju, pisanju in računanju. Če so nekatere strukture velikih možganov slabše stimulirane in razvite – najprej iz funkcij izpade tisto, kar je najbolj občutljivo – to so torej branje, pisanje in računanje.


 

Kako spodbujamo boso hojo?


Kadar so otroci dlje časa obuti ali pa v preteklosti niso veliko hodili bosi, bodo vsaj na začetku za boso hojo rabili malo spodbude. Na novo okolje se morajo prilagoditi tudi stopala, običajno pa morajo podplati dobiti debelejšo kožo.

Lahko se torej zgodi, da bodo otroci imeli vsaj na začetku odpor do bose hoje. Zato lahko začnete počasi in boso hojo vključujete pri različnih dejavnostih.


Z boso hojo na primer začnite po vrtu, jo vključite pri preskakovanju ovir, na kratkih sprehodih, pri plezanju itd. Bodite potrpežljivi, saj lahko traja kar nekaj časa, preden se občutljivi podplati navadijo na trde in grobe površine.

Lahko dodate tudi različne senzorične izkušnje. Otrokova stopala izpostavite različnim materialom, kot so topla voda, zakopavanje nog v pesek, hoja po vlažni travi, blatu ali hoja po kamnih in opekah.


Dobra ideja so tudi bosonoge igre, ki so še posebej priročne v zimskem času.


Tukaj je nekaj idej za bosonogo igro:


-       pobiranje frnikol s prsti,

-       zlaganje perila z nogami namesto z rokami,

-       igranje različnih iger (na primer Človek ne jezi se) z nogami,

-       risanje z nogami,

-       barvni stopalni odtisi na papirju itd.


Otroci lahko bosi izvajajo tudi različne druge vadbe: na primer jogo, gimnastiko in ples.


Odlična ideja je tudi meditacija med hojo. Zavedna hoja je odličen način, kako vašega otroka naučiti biti prisoten v tem trenutku s trenutnimi občutki, kar mu pomaga sprostiti telo in zmanjšati vsakdanji stres. 

Na žalost nam podnebje ne omogoča, da bi naokrog hodili bosi večino leta. Zato takrat, ko ne moremo hoditi naokrog bosi, izberemo čevlje, ki posnemajo boso hojo. Kaj so to »barefoot« čevlji in zakaj jih izbrati, si lahko preberete tukaj.


 In za konec še citat, ki ga je nekoč izrekel Leonardo da Vinci:


 »The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art.«


(Človeško stopalo je mojstrovina inženiringa in umetniškega dela.)


Z njim se popolnoma strinjam.

Dovolimo otrokom, da se razvijajo na najbolj naraven način. Zaščitimo njihova stopala in jim pustimo hoditi naokrog bosi, kadarkoli je to mogoče.