Bosa hoja je super. Bosa hoja je odlična za zdrav razvoj stopal. Bosa hoja odlično vpliva na razvoj možganov. To zdaj že vsi vemo. Če bi radi o tem prebrali več in ste preskočili prejšnji zapis, si lahko o pozitivnih lastnostih bose hoje preberete v prejšnjem blog zapisu: Bosa hoja izboljša otrokovo zdravje.

Poleti, ko je zemlja topla in ko že tako ali tako večino časa preživimo brez nogavic, je bosa hoja nekaj vsakdanjega. Vsi preživljamo dneve zunaj in veselo skačemo naokrog bosi.

 

Kaj pa, ko je zunaj mraz in so temperature res nizke?

 

Če bi vas vprašala, če vi in vaši otroci hodite bosi tudi pozimi, bi se mi seveda smejali (ker je to res neumno vprašanje). Kdo pa sploh hodi pozimi bos? Večina od nas ne, saj si ne želimo ozeblin in čudnih pogledov.


Mrzli meseci in nizke temperature pa pri nas trajajo precej časa. Pravzaprav več kot pol leta, saj smo od meseca septembra pa vse do meseca maja večino časa obuti.

 

Ker torej več kot pol leta svoja stopala obuvamo in ščitimo pred mrazom, je še posebej dobro razmisliti o tem:

 

Kakšno obutev izbrati v hladnih mesecih?

 

Večina otroške zimske obutve na trgu je neustrezne!

 

K pisanju tega bloga me je spodbudilo predvsem to, da opazujem otroško obutev v trgovinah in na malih nogicah ter se pri tem držim za glavo. Večina otroške zimske obutve je neustrezne! Poleg tega, da imajo običajno zimski škornji zelo debele podplate, imajo tudi povišano peto. Da o trdih in nepregibnih podplatih ne govorim!

Aja, pa seveda o tem, da otroci nosijo obutev, ki sega čez gležnje (in je precej trda) večino zimskih mesecev. Čeprav ni snega!

Večina otroške obutve je ožje od otroškega stopala. To povzroči, da so prstki stisnjeni, kar oslabi nožne mišice in slabo vpliva na živčni sistem (saj so zaradi toge drže stopalne mišice neaktivne).

Povišana peta pri obutvi povzroči, da se morata medenica in hrbtenica med hojo prilagajati krivi drži telesa, kar lahko povzroči mnoge telesne deformacije.

 

Tudi pozimi izberite otroške čevlje, ki posnemajo boso hojo

 

Zelo dobra rešitev za dolge zimske dni so čevlji, ki posnemajo boso hojo. To so čevlji, ki jim lahko pripišemo naslednje dobre lastnosti:


-       so lahki,

-       imajo nizko peto in raven podplat,

-       imajo mehek in prožen podplat,

-       imajo čim tanjši podplat, da ima stopalo boljši stik s tlemi,

-       nimajo podpor in drugih nepotrebnih funkcij,

-       imajo dovolj prostora za prstke,

-       najboljše je, če segajo le do gležnje.

 

Ali bo otroka v čevljih s tankim podplatom zeblo v noge?

 

To je vprašanje, ki skrbi večino tistih, ki niso še nikoli nosili »barefoot« čevljev. Čevlji, ki posnemajo boso hojo oziroma »barefoot« čevlji, imajo podplat debeline do 6 mm. V hladnejših dneh se jim lahko doda tudi termo vložek, debelina podplata pa še vedno ostane manjša od 8 mm, kar predstavlja precej tanjši podplat v primerjavi z ostalimi navadnimi zimskimi čevlji.

 

Ker je podplat v čevljih, ki posnemajo boso hojo, tanek, se poveča aktivnost stopalnih mišic. To povzroči povišan pretok v krvnem obtoku in posledično se stopalo bolj segreje.

 

Zares debel podplat je potreben le pri zelo mrzih temperaturah in kadar dlje časa stojimo pri miru.

 

Otroci so redkokdaj pri miru in kadar so zunaj, so večino časa v gibanju. Zato običajno tudi v zelo hladnih dneh ostanejo nogice tople. Po drugi strani pa moramo seveda upoštevati tudi območje udobja. Mraz in toploto namreč vsi drugače zaznavamo, nekatere zebe prej kot druge.

 

V zelo mrzlih dneh se priporoča uporaba termo vložka, priporočljive pa so tudi tople volnene nogavice.


 

Čevlji, ki posnemajo boso hojo, znamke Sole runner

 

Letos pri nas doma prvič testiramo Sole runner Pan. Sin jih nosi večino zimskega obdobja, razen kadar je močno deževalo ali snežilo (teh dni pa letos ni bilo prav veliko). Notranjost čevljev je obložena s flisom. Vsi zunanji materiali so vodoodbojni, zato tudi ne premočijo tako zlahka.

Njihova dobra lastnost je tudi ta, da segajo samo do gležnjev, kar omogoča dobro gibljivost sklepa v gležnju. Po mojih ocenah so zelo kakovostno izdelani in so zelo vzdržljivi. Nam so všeč, male nogice pa se tudi dobro počutijo v njih :)