Pozdravljam vas v tednu modne revolucije in vas vabim, da se z mano za nekaj trenutkov ustavite.

V tem tednu se ozavešča, organizira akcije in spodbuja pozameznike, da se vprašamo kdo je izdelal naša oblačila. Fashion revolution je neprofitna organizacija, ki je bila ustanovanjena v spomin na nesrečni dogodek 24.aprila 2013, ko se je zrušila tovarna v Bangladešu in v kateri je umrlo 1134 delavcev. Med žrtvami so bile večina mlade ženske.

Zakaj potrebujemo modno revolucijo? Ker si želimo, da bi se čem manj takšnih nesreč! 1134 je veliko preveč žrtev za en dan, za en dogodek, za eno stavbo in za en trenutek. Želimo si spremembe in bolj transparentno delovanje modne industrije. Čas je, da si nehamo zatiskati oči.. 

Polovica blagovnih znamk namreč ne ve, kje in kdo je izdelal njihova oblačila. Nažalost večina ljudi, ki dela v modni industriji je izkoriščenih, dela v nevarnih in umazanih okoljih, v nenehnem fizičnem in psihičnem mučenju, seveda pa za mizerno plačo. 

Po eni strani se stroški dela, energije in materiala dražijo, po drugi strani pa se cena oblačil niža. Takšen sistem enostavno ne deluje. Kdo torej plačuje ceno naše poceni majice? Se res dobro počutimo v majici, ki smo jo kupili za drobiž? Kdo so ljudje, ki so naše oblačilo zašili, kako živijo?

Spremembe se začnejo pri nas!

Potrebujemo spremembe! Sami lahko storimo veliko. Z vsakim nakupom oblačila povemo, kdo smo in z zavedanjem kaj in kje kupimo, lahko pomagamo (pre)oblikovati modno industrijo. Zato nakupujmo premišljeno! Raje kot 5 poceni majic kupimo 1 malo dražjo, ki je izdelana iz organskega bombaža, s certifikati in blagovne znamke, ki deluje transparentno. S tem bomo delali etično in trajnostno.

Nakupujmo oblačila, ki jih zares potrebujemo. Recikliramo! Oblačila, ki jih ne potrebujemo lahko zamenjamo, podarimo, predelamo. 

Sama se kot del Solemia čutim dolžno, da transparentnost delim tudi z vami. Zato delim z vami naslednjo fotografijo: To je Rachna iz Indije in njen tim, ki izdelujejo čudovita oblačila za naše otroke pri znamki Little Green Radicals. 

 

K bolj transparentni modni industriji lahko pomagate tako, da delite glas, lahko na Instagramu s hashtegom ##whomademyclothes? vprašate blagovno znamko kdo je izdelal vaša oblačila, lahko razmišljate o tem in vaša mišljenja delite s prijatelji ali z mano. Hvaležna vam bom.