Vsi otroci bi se morali igrati, tekati in hoditi bosi. Različni strokovnjaki nas opozarjajo, kako pomembna je bosonoga hoja za razvoj otroškega stopala. Zdaj že vemo, da je najpomembnejša naravna oblika stopala, ki se najboljše razvije samo iz gibanja in brez ovir, ki ga bi pri tem oviralo. Je lahko otroška obutev ovira?


Lahko!


Ampak vrnimo se še k bosi hoji. Zakaj je najboljše, da čim več hodimo bosi?

 

Bosi boste najbolje čutili tla po nogami, saj so stopala zelo občutljiva tipala. Pri bosonogi hoji se krepijo mišice. Bosonoga hoja preprečuje nastajanje krčnih žil pri odraslih in spodbuja presnovo. Zato čim več hodite in tecite bosi (po naravnih in neravnih tleh)!

 

Bosonoga hoja je najboljša, ampak…

 

Seveda ne morete celo leto tekati naokrog bosi. Noge je potrebno z obutvijo zaščititi pred mrazom, bakterijami in ostrih in nevarnih tlemi. Otroci potrebujejo otroško obutev, ki omogoča razvoj in podporo stopala na naravni način.

Na žalost je na trgu še vedno v večini primerov obutev za otroke neustrezna! Večina izdelovalcev čevljev, ne prilagaja oblike odraslih čevljev otrokom. Tako so otroški čevlji le pomanjšana verzija odraslih čevljev. Takšni čevlji so popolnoma neprimerni za otroke, saj imajo povišano peto, ekstremno debel podplat in že določeno obliko, ki omejuje gibanje stopala. V preozkih čevljih se prsti ne morejo gibati in mišice zakrnijo. Večina otroške obutve je pretrda in preveč podpira stopalo. Najboljša podpora za otroško nogo bi morala biti tla.


Primeri neustrezne obutve za otroke, ki bi jo bilo potrebno prepovedati:

 

 

Otroška noga ni miniaturna različica odrasle noge! (1)

  

Poglejmo si otroško stopalo. V zgodnjem razvojnem obdobju je otroško stopalo najširše v predelu prstkov. 

Če bi večina ljudi nosila čevlje, ki posnemajo obliko otroškega stopala, bi večina odraslih še vedno imela stopalo najširše v predelu prstov. Prsti pa bi bili popolnoma usklajeni z dolgimi kostmi v srednjem predelu noge.

 

 

 

 

 

Večji del otroškega stopala je sestavljen iz hrustanca, ki ga s časoma nadomestijo kosti. Če slabo oblikovani čevlji deformirajo hrustanec, bodo kosti prevzele deformirano obliko. 

Več kot 80 % težav z nogami in različne poškodbe (kot so zvini in podobno) izhajajo iz posledic neprilagojenih čevljev.

 

Plosko stopalo lahko vpliva na poškodbe kolena v odrasli dobi in na težave znižanega tonusa mišic medeničnega dna (močenje postelje, hernija, menstrualni krči, bolečine v trtici in hrbtu).

 

Kakšna naj bo torej otroška obutev?

 

Otroška obutev mora nogicam omogočiti dovolj prostora za naravno rast, vse dokler se ne razvijejo. To se ne zgodi pred 18–19  letom pri deklicah in 20–21 letom pri fantkih. 

 

Kar je najbolj pomembno: neprilagojeni in slabo oblikovani čevlji so škodljivi, saj omejujejo naravno gibanje in razvoj stopala.

 

Naredite enostavni preizkus in testirajte obutev za otroke

 

Sami lahko naredite zelo enostaven preizkus. Opazujte vašega otroka, ki teče bos. Bodite pozorni na sproščeno gibanje in postavljanje nog. Nato otroku obujte čevlje s trdim podplatom ali čevlje, ki nudijo podporo. Razlika je očitna. Lahko ga tudi posnamete in primerjate oba videa.

 

V spodnjem videu si oglejte razlike pri hoji 14 mesečnega otroka, ki najprej hodi v copatih, nato pa v Nike čevljih:

 

 

Šokantno a ne?

 

Kaj so torej najpomembnejše lastnosti, ki bi jih morali upoštevati pri iskanju dobre otroške obutve?

 -   Izjemno lahek podplat, ki omogoča dober stik s tlemi in aktivacijo vseh stopalnih miših ter dopolnjuje naravno gibanje telesa in zagotavlja dobro razporeditev sil, ki nastanejo pri stiku s tlemi.

-   Nizka peta in ravni podplat, ki omogočata vse otroške aktivnosti, kot so plezanje, skakanje in tekanje.

-   Mehki materiali, ki omogočajo naravno gibanje stopala.

-   Vsa otroška obutev mora biti zlahka upogljiva v predelu prstnih sklepov.

-   Predel prstkov mora biti dovolj prostoren in širok, da ne ovira prstkov.

-   Stopalo se oblikuje tako, da se naravno ustvari stopalni lok, ki ga stabilizira največji nožni prst. Če je peta dvignjena, je ta stabilizacija onemogočena.

-   Prsti morajo ostati v čevlju ravni in poravnani.

-   Podplat mora stopala dobro zaščititi pred nenaravnimi površinami, kot so beton, asfalt, hkrati pa dobro razporediti sile, ki nastanejo pri stiku s tlemi.

-   Material zgornjega dela mora biti mehak, dobro zračen in pralen.

 

Vse naštete lastnosti lahko najdete pri čevljih za bosonogo hojo oziroma pri »barefoot« čevljih.

 

Na spodnji sliki si oglejte razliko med dobrimi čevlji in slabimi čevlji. Oblika čevlja je očitna. Za primerjavo si oglejte obliko otroškega stopala in ga primerjajte z oblikama obeh čevljev.


 

 Se strinjate, da je levi čevelj popolnoma neustrezne oblike?

 

In še to.

 

Kakšna je hoja v čevljih, ki posnemajo boso nogo hojo?

 

Ste vedeli, da hodimo bosi ali v čevljih, ki posnemajo boso nogo hojo bolj mehko in pazljivo?

 

Obstajata dva glavna razloga:

1-    Bosonoga hoja po peti zelo boli!

2-    Stopala so naša tipala, ki želijo prejemati in možganom posredovati čim več informacij o podlagi, po kateri hodimo. Tako se hitro odzovemo na neravno podlago in se počutimo varne. Več kot je materiala ali ovir med stopalom in podlago (na primer zelo debel podplat), toliko močneje pri hoji udarjamo ob podlago, saj si stopalo želi čim bolj dotakniti ter začutiti podlago. To pomeni, da trši kot je podplat in bolj kot blaži, močneje pri hoji udarjamo ob podlago. Smešno, kaj ne? Vendar je žal tako. Teh močnih udarcev zaradi blaženja ne čutimo, ampak se dogajajo in se prenašajo po celem telesu. Povprečno hodimo s hitrostjo od 3 do 5 km/h. Pri tej hitrosti stopamo na podlago in pogosto stopimo napačno. Ali bi se pri tej hitrosti želeli zaleteli z glavo v steno?

 

Vse se začne pri otrocih. Otroci ne sprejemajo svojih odločitev, vendar jih za njih sprejemamo odrasli. Odločimo se pravilno za njih! Izberite kvalitetno in pravo otroško obutev.