Visoka peta in otroški čevlji nekako ne pašejo skupaj, kajne? Visoke pete naj bi bile rezervirane za ženske salonarje (čeprav se tudi ob tem poraja vprašanje, koliko smo za lep izgled pripravljene žrtvovati svoje telo).

 

Kamorkoli pogledam – na katerokoli polico v trgovini ali na e-police spletnih ponudnikov otroške obutve – povsod vidim otroške čevlje s povišano peto. Ob tem ne prodajalci in ne kupci ne čutijo nobene posebne skrbi in vse to deluje kot že čisto običajna praksa. Povišane pete nimajo samo čevlji za posebne priložnosti, ampak tudi čevlji in superge za prosti čas in športne aktivnosti. To so čevlji, ki jih otroci nosijo vsak dan.

 

Ne verjamete?

 

Spodaj si poglejte nekaj primerov otroških čevljev, ki sem jih izbrskala na spletu. Vsi imajo povišano peto. Nekateri bolj, drugi manj.


povisana-peta-pri-otroskih-cevljih


 

 

 

 

Mogoče ima vaš otrok ravno sedaj obute ene od teh čevljev?

 

Katy Bowman, strokovnjakinja za naravno gibanje (Nutritious Movement), se sprašuje: »Sprašujem se, ali je kdorkoli, ki je oblikoval otroške čevljev že kdaj slišal za osnove geometrije in kotne funkcije?« (1)

 

Že iz osnov kotnih funkcij vemo naslednje:

 

»Krajša kot je noga, večjo ukrivljenost telesa povzroča povišana peta na čevljih!«

 

Poznavanje osnovne geometrije nam pomaga lažje razumeti, kaj se dogaja s telesom in kako se telo prilagodi nošenju neprimernih čevljev.

 

Kaj so povišane pete?

 

Najprej poglejmo, kaj sploh so povišane pete (da ne bomo imeli nenehno v mislih samo ženskih salonarjev).

 

Povišana peta namreč pomeni kakršnokoli povišanje čevlja v zadnjem delu čevlja. Če do sedaj pri nakupu čevljev niste bili pozorni na peto, je velika verjetnost, da že vrsto let otroku kupujete čevlje s povišano peto.

 

Ko sem se sama podala na lov za čevlji z ravnim podplatom, sem bila precej razočarana. Zelo težko sem jih našla med otroškimi čevlji, kaj šele pri ženskih!

 

Povišana peta sama po sebi ne predstavlja prevelikega problema, saj se lahko telo prilagodi oviram pod seboj. Tako kot na primer, kadar hodimo po različno razgibanem naravnem terenu, po hribu navzdol ali navzgor.

 

Problem nastane, ko čevlje s povišano peto nosimo celo življenje, že od prvih korakov dalje.

 

Kaj se zgodi z našim telesom, ko nosimo povišane pete?

 

Za lažjo predstavo, si poglejmo naslednje slike (ki so povzete iz knjige Katy Bowman: Whole body barefoot):

 

 

povisana-peta-A-B
 

 

 

 

Slika A:

Prikazuje držo telesa, kadar stojimo bosi na tleh. Tako si lahko lažje prestavljamo, kako se teža telesa prenaša vse od glave do podplatov po nevtralni težiščni osi po sredini telesa.

 

Slika B:

Prikazuje, kaj se zgodi z držo telesa, če oseba obuje visoke pete. Če se kot podlage, na kateri stojimo, spremeni, se spremeni tudi nevtralna težiščna os. Seveda pod takšnim kotom ne moremo stati. Na srečo imamo v telesu sklepe, ki nam takrat, ko se spremeni naklon stojne površine, omogočijo, da hodimo vzravnano in pokončno.

 

 

povisana-peta-c 

 

 

 

 

Slika C:

Kar pa nas skrbi, je prikazano na sliki C. Kaj se zgodi s porazdelitvijo teže telesa, ko se telo prilagodi naklonu površine, na kateri stoji? Kako mora telo kompenzirati in iskati nove prilagoditve, ki držijo telo pokonci? Da telo ostane pokončno, se mora celotno telo prisilno držati nazaj. Tako med vsemi sklepi in v hrbtenici nastanejo koti, ki telesu omogočajo, da ostane pokončno.

 

Na sliki je sicer prikazana ženska s precej povišanimi petami. Vendar pozor!

 

Če se vrnemo k otroški obutvi.

 

Pomembne so naslednje tri trditve, ki izhajajo iz osnov geometrije:

 

-       višja kot je peta, bolj se telo premakne naprej,

-       krajše kot je stopalo, bolj se telo premakne naprej,

-       manjša kot je višina otroka, bolj se telo premakne naprej.

 

Pa spet nazaj k geometriji.

 

Da si vse tri trditve lažje predstavljamo, lahko izvedemo zelo enostaven preizkus. Sama sem dvema knjigama podstavila »petko«. Ena knjiga je daljša in višja, druga pa manjša in krajša. Kot lahko vidimo na sliki, se manjša in krajša knjiga nagne naprej veliko bolje, kot večja.
 

Tako je tudi pri otrocih, če nosijo enako višino pete, kot odrasli.

 

Otroci so nižji od nas in imajo krajša stopala. To pomeni, da imajo enako povišane pete veliko večji vpliv na držo njihovega telesa kot pri odraslih. Povedano drugače: če bi otrok in odrasel človek nosila čevlje z isto višino pete, bi bil kot med stopalom in površino pod stopalom pri otrocih veliko večji!

 

 

Kakšne so lahko posledice?

 

Povišane pete imajo lahko na dolgi rok resne posledice. Otroci še rastejo in njihove kosti so še mehke. S spreminjanjem njihovega naravnega položaja obstaja velika verjetnost, da se bodo zarasle v nepravilnem položaju. To pa ne vpliva le na zunanji izgled in nepravilno držo, temveč ima tudi na funkcionalnost celotnega telesa.  

 

Povišane pete hkrati povzročijo pritisk na različne dele stopal, kar za stopalo predstavlja nepotrebno obremenitev. Ker se stopala in noge šele razvijajo, lahko to povzroči nepopravljivo škodo.

 

Otroci se šele učijo, kako upravljati s svojim telesom, kako obdržati ravnotežje in koordinacijo. Njihovo težišče je v razvoju. Tudi komaj opazna povišana peta spremeni težišče telesa. Zato obstaja velika verjetnost, da zaradi tega otrok pogosteje pada in se spotika.

Vsak odrasel, ki je kadarkoli nosil visoke pete (še posebej smo to zagotovo dobro spoznale vse ženske), ve, da je nošenje visokih pet skrajno neudobno. Spremeni se način hoje, težja je hoja po stopnicah, kaj šele plesanje ali tekanje v petkah! Zakaj bi potem svojega otroka obuli v povišane pete? Kako naj se potem otroci z lahkoto igrajo, plezajo po drevesih, tekajo po parku, vozijo kolo?

 

otroska-obutev

 

Čevlji s povišano peto ne sodijo v otroško omaro in pika.


Otroški čevlji niso pomanjšana različica odraslih čevljev!

 

Tako kot si ne moremo predstavljati, da celo življenje hodimo po hribu navzdol, tako tudi ne moremo celo življenje nositi povišane pete. Povišane pete so zelo škodljive za otroke in za njihov pravilni razvoj. Zato je še toliko pomembnejše, da izberemo otroške čevlje, ki nimajo povišane pete in imajo popolnoma raven podplat!

 

Bodite odgovorni in otrokom izberite čevlje, ki so najboljše za njih. Njihovo telo se šele razvija in čaka jih še mnogo korakov, ki jih bodo morali prehoditi v svojem življenju.

 

Najboljša izbira so čevlji, ki posnemajo bosonogo hojo. Kaj so to barefoot čevlji in zakaj so najboljša izbira, si lahko preberite v enem izmed mojih prejšnjih zapisov tukaj.zdrava-otroska-obutev

 

 

Viri članka:

BOWMN, K. Whole body barefoot: transitioning well to minimal footwear, 2016

BOWMAN, K. YOUR CHILD MIGHT BE WEARING HEELS, RIGHT NOW: https://nutritiousmovement.com/your-child-might-be-wearing-heels-right-now