Brezplačna poštnina pri nakupu nad 80 EUR / Aktualna koda za -10 % : POPUST10

info@solemio.si  +386 41 431 410  |  Pon - Pet: 9 - 14h

Eko ponudba

 »S svojim primerom pokaži, kam naj gre svet.«

Ghandi

Zakaj eko?

Pri Solemiju ljubimo naše otroke in planet.  Oblačila in ostali proizvodi, ki jih ponujamo so izjemno kvalitetna ekološki in skoraj v celoti certificirani! Naša oblačila so tudi zelo udobna in hkrati modna – ravno pravšnja za aktivne otroke in njihovo zdravo otroštvo.

Dobra kvaliteta  tudi dobro zgleda, je vzdržljivejša in pomaga ščititi naravo, to je velika vrednota. Poštena trgovina predpostavlja, da ima tudi delavec – proizvajalec več od tega, da je bolje plačan. Pri izbiri dobaviteljev smo pozorni tudi na to, da se le ti ravnajo čim bolj ekološko.

Skratka, stremino k sonaravnemu – človeku in naravi prijaznemu!

Organski bombaž

Uporaba organskega bombaža neposredno vpliva na zmanjšanje CO2 izpustov za 50% samo v kmetijstvu, zemlja je tako manj izpostavljena umetnim gnojilom, pesticidom in herbicidom, kar vse prispeva k bolj zdravemu okolju in seveda tudi k zdravemu proizvodu za vašo rabo.

Pesticidi, ki jih uporabljajo pri pridelavi »konvencionalnega bombaža« vse bolj ogrožajo človeka, živali in okolje. Večino pesticidov so razvili kot bojni strup in ni čudno, da jih povezujemo z različnimi vrstami raka. EPA je 7 od 15 pesticidov, ki so v rabi pri pridelavi bombaža »označila kot verjetno« ali celo »dokazala« kot karcinogena.

Konvencionalno gojeni bombaž zaseda le 3% kmetijskih površin, njegov delež pri svetovni porabi kemičnih pesticidov pa je 25%.

Največja poraba pesticidov, herbicidov in defoliantov je prav pri pridelavi konvencionalnega bombaža.
V procesu predelave se opurabljajo lugi (varekina), pri barvanju »sodelujejo« težke kovine, ki poskrbi za enostavnejšo nego tkanine, pa doda še formaldehidne smole. Varekina  je za zdravje skoraj nevarnejša kot pesticidi, saj povzroča številne  zdravstvene probleme in veliko škodo okolju.

Zakaj je organski bombaž boljši?
Organski bombaž je vrnitek k varni in vzdržni praksi. Gojijo ga s pomočjo naravnih gnojil, zato ne vsebuje strupenih kemikalij. Ekološki kmetovalci se zanašajo na kolobarjenje in tako zemljo ohranjajo rodovitno. Z mehanskimi in botaničnimi ali biološkimi ukrepi zatirajo škodljivce in plevele. Na njivi, ki jo želimo 9uporabiti za certificirano bio pridelavo, vsaj tri leta ne smemo uporabljati pesticidov, da bi to bilo v skladu z mednarodnimi standardi.

Kvalitete organskega bomabaža:

 • Ročno poljedelstvo in eko praksa sproščata manj ogljika, manjša je poraba goriv in druge energije, proizvaja manj toplogrednih plinov.
 • Ne uporablja se genetsko spremenjenih semen.
 • Pridelava temelji na naravnih in ne na umetnih gnojilih, pesticidih, hertbicidih in defoliantih.
 • Ekološka predlava ne izpostavlja zdravja proizvodnih delavcev, zamjša porabo vode in elektrike. Manj je tudi odpadnih kemikalij, kot je varekina, mehčamo brez uporabe silikona in barvamo brez težkih kovin.4789
 • Strog nadzor zagotavlja ne uporabo nikla, svinca, formadehidov, amonika, pesticidov in težkih kovin.
 • Ljudje, ki jih mučijo alergije in so občutljivi na kemikalije se bodo v organskem bombažu, ki ne vsebuje vseh omenjenih strupov, počutili dobro. In če tudi niste med najbolj občutljivimi, se boste v organskem bombažu počutili boljše.

Organska merino volna

Organska merino volna je med vsemi vrstami volne najbolj mehka. Drobno skodrana merino volna je tako mehka, da jo lahko dojenčku oblečemo na golo kožo. Merino volno imamo za najmehkejšo že več kot tisoč let.

Merino volna ni tista tipična volna, ki nas grize, kot bi lahko pričakovali. Sicer pa je tipična volna, ki nas bo pozimi grela in poleti hladila. Taka pa je volna zato, ker je zgrajena iz vlaken, ki dihajo, je pa to le ena od lastnosti zaradi katerih je merino volna tako zaželjena.

Lastnosti merino volne:

 • Vsrka lahko do 30% lastne teže vlage ne da bi to čutili. Svedrasta vlakna, ki vsrkajo vlago, omogočajo, da vlaga na zunanji strani, stran od kože, sama izhlapi.
 • Je naravno antimkrobnaantibaktericidna in antifungicidna.
 • Pršice v volni ne živijo.
 • Je odporna na obrabo in ima izolativne lastnosti.
 • Je naravno odporna na ogenj, zato gasilci nosijo volnena oblačila.
 • Je mehka in plišasta.
 • Naravno elastična.
 • Se ne navzame smradu.
 • Se ne guba, ko vlakna raztegnemo se poravnajo zato volnena oblačila dobro držijo obliko.
 • Naravna vlakna niso elektrostatična, zato površinski prah in umazanijo zlahka odstarnimo.
 • Ker vsebuje lanolin je lahko volna vedno bolj čista od drugih materialov.
 • Barvitost, različne pasme ovac proizvajajo očarljive naravne barvne kombinacije.
 • Se lahko barva in dobro zadrži barvo.
 • Naravna vlahkna lahko recikliramo in so bio razgradljiva.

Zaradi vseh teh lastnosti merino volno štejemo kot najboljšo volno na svetu in je kot taka idealna za otroška oblačila.

Organska volna

Ko govorimo o organski (BIO) merino volni, mislimo na volno v katere pridelavi in predelavi, niso bile uporabljkene kemikalije ali pesticidi. Da bi rejci pridobili ta certifikat morajo dokazati, da se njihova čreda prehranjuje naravno, stran od kemikalij in drugih škodljivih učinkovin.

Predelava se mora vršiti, ko volna enkrat zapusti kmetijo, v certificiranem obratu, isto velja predenju volne. Vsi postopki morajo biti brez uporabe škodljivih kemikalij, vse učinkovine morajo biti biološko razgradljive. Obrati, ki izdelujejo organsko merino volno morajo torej biti certificirani in organska volna mora biti vedno tudi skladiščena ločeno od druge volne.

Ko pravimo »tradicionalna volna« takoj pomislimo na debelo raskavo in srbečo stvar in to ni merino. Najverjetneje je kriva volna v preprogi, da vas nekaj grize in srbi, še bolj zanesljivo pa je to pulover, ki vam ga je v otroštvu podarila babica. Na drugi strani je merino mehka in nežna volna. Daje nam svilnat občutek, ki ne povzroča srbečice niti na občutljivi koži.

Vzdrževanje

Zahteva bistveno manj pranja kot bombaž ali sintetika. Pogosto zadostuje že, da jo za nekaj ur obesite na svež zrak. Ko pa jo je treba oprati, jo lahko daste v pralni stroj, uporabite detergent za volno, osušte pa jo v sušilnem stroju. Je neverjetno trpežna, obliko in barve bo obdržala leta. Merino volna se hitro suši, kar je idealno za uporabo na potovanju. Vklana merino volne so taka, da preprečujejo, da bi se madeži globoko vsrkali v tkanino. Ker je anti statična, pobere manj prahu. Če se bo pletenina ali tkanina začela »muckati«, mucke porežite s škarjami, če jih boste potrgali boste poškodovali material. Oblačila hranite zložena in zavita v eko papir.

Recikliran organski bombaž, Katvig™ R.O.C.

Je narejen iz ostankov in odpakov organskega bomabaža; to je način vzdržne proizvodnje tekstila, ki varuje naravo. Struktura tkanine je edinstvena in neobičajna. Je neverjetno lahka ter mehka. Enostavno jo morate potipati!

Pri prozvodnji tkanin iz organskega bombaža, gre veliko materialy v odpad. Večina tega materialan gre po tleh in konča na smeteh, te pa odpeljejo na smetiča. Z drugimi besedamo organski bombaž gre v smeti brez razloga. Na ta način izgubljamo vodo, energijo in zemljiča in na prvem mestu bi morali omeniti veliko trdega dela, ki je bilo vloženo v proizvodnjo. Da bi preprečili to izgubo jeVigga izumila novo Katvig™ metodo za reciklažo organskega bombaža v prav posebno tkanino.

Recikliran poliester

Čisti polister proizvajao iz nafte, zato bi težko o poliestru govorili kot oklolju zelo prijaznem materialu. Priznajmo pa, da se iz njega da narediti lepe, mehke in tople flise in jopiče. Reciklirani poliester je narejen iz predelanih plastenk, ki so enan najčistejših oblik poliestra. Plastenke zmeljejo in stopijo, potem pa iz njih izdelajo nova vlakna. Katvigov jopič (Katvig™ Outerwear jacket) je narejen iz 10- 15 plastenk. Tako prihranimo 80% izpustov CO2 in veliko nafte.

Certifikati

Najbolj pogosta certifikata sta GOTS in Eko-Tex 100.

GOTS standard

The Global Organic Textile Standard (GOTS) je vodilni svetovni standard za proizvodnjo ekološkega tekstila, ki je nastal z združenimi močmi štirih svetovno prepoznanih organizacij: OTA (ZDA), IVN (Nemčija), Soil Assocation (VB) in JOCA (Japonska).

Ekološki status podeljuje le tistim proizvajalcem tekstila, ki izpolnjujejo njihove zahteve. Pri tem upoštevajo celoten proces – od pridelave surovin, preko ekološke in družbeno odgovorne proizvodnje, vse do jasnega označevanja, namenjenega zagotavljanju verodostojnosti kupcem.
 

Standard je v veljavi že več in je bil tudi večkrat poostren. GOTS oznako ORGANIC (slov. ekološki) lahko nosijo le tekstilni izdelki, ki vsebujejo najmanj 95% s certifikatom potrjenih ekoloških vlaken. Oznako »MADE WITH ORGANIC« (slov. narejen z ekološkimi sestavinami) lahko nosijo tekstilni izdelki, ki so narejeni iz najmanj 70% s certifikatom potrjenih ekoloških vlaken, vendar lahko vsebujejo največ 10% sintetičnih vlaken (oz. pri nogavicah in športnih oblačilih največ 25%).

Vse stopnje predelave ekoloških vlaken morajo potekati ločeno od konvencionalne predelave ter jasno določene. Vse kemične snovi (npr. barvila in druge kemikalije, ki jih uporabljajo pri procesih) morajo biti ocenjene in morajo dosegati osnovne zahteve glede njihove toksičnosti in (bio)razgradljivosti. Prepovedana je uporaba kakršnih koli strupenih težkih kovin, formaldehida, aromatskih topil, nanodelcev, genetsko spremenjenih organizmov (GSO) in njihovih encimov. Uporaba sintetičnih sredstev za apretiranje je prepovedana. Olja pri pletenju in tkanju ne smejo vsebovati težkih kovin. Belila morajo biti osnovana na kisiku (in ne na kloru). Barvila, ki sproščajo rakotvorne amine, so prepovedana. Tisk na tkaninah ne sme vsebovati aromatskih topil, ftalatov in PVC. Dodatki na izdelkih iz ekološkega bombaža ne smejo vsebovati plastičnih elementov, PVC, niklja ali kroma. V primeru, da tekstil vsebuje poliestre, morajo ti biti po letu 2014 primerni za recikliranje.

Celoten postopek mora biti okolju prijazen, upoštevati je potrebno postopke za zmanjševanje odpadkov in izpustov. Enote z vodnimi procesi, morajo ves čas natančno zapisovati uporabo kemičnih snovi, porabo energije, porabo vode in odstranjevanje odpadne vode ter usedlin. Odpadno vodo iz predelovalnih postopkov morajo očistiti v čistilnih sistemih.

Rastline in živali uporabljene pri proizvodnji ne smejo biti genetsko spremenjene. Pri pridobivanju volne morajo za živali skrbeti v okviru določenih kriterijev odgovorne živinoreje. Standard ne vključuje usnjenih produktov.

Embalaža ne sme vsebovati PVC. Od leta 2014 morajo biti ves papir ali karton, etikete itd. primerne za recikliranje, ali certificirane s strani FSC ali PEFC. Tekstil mora dosegati določeno raven kvalitete (odpornost pri pranju, krčenje,…).

Pri vseh postopkih mora proizvodnja dosegati minimalne družbene kriterije Mednarodne organizacije

Eko-tex 100 standard (Oeko-tex standard 100)

Oeko-Tex Standard je mednarodni testni in certifikacijski sistem za tekstilije. Standard omejuje pojavnost določenih škodljivih kemikalij v proizvodu. Standard vodi in upravlja Oeko-Tex Association, ki ima svoje urade v 40 državah po vsem svetu. Mednarodno združenje Oeko-Tex že od leta 1992 testira tekstilne produkte in podeljuje certifikat tistim izdelkom, ki ne ogrožajo zdravja. 

Oeko-tex Standard ne moremo jemati kot pravi okoljski standard, saj ga ne zanimajo vplivi na okloje. Na drugi strani pa standard posredno vendar omejuje vpliv na okolje, saj omejuje uporabo določenih kemikalij, kot so naprimer pesticidi.   Ta standard razumite predvsem v smislu, da proizvod ne vsebuje nobenih škodljivih substanc. Oblačila lahko nova oblečete, predhodno pranje ni potrebno. Telesne tekočine, ki jih dojenčki izločajo, kot je slina ali znoj ne bodo reagirali z barvami tekstila.

Test za škodljive snovi vključuje prepovedane (npr. rakotvorna barvila) ali nadzirane snovi s strani zakonodaje (npr. formaldehidi, težke kovine), snovi, za katere je že dokazano, da škodujejo zdravju, a po zakonu niso prepovedane (npr. pesticidi, barvila, ki sprožajo alergije) in druge parametre, ki vključujejo varnostne ukrepe, namenjene varovanju zdravja (npr. pH).
 

OE Blended Standard


The Organic Exchange Blended Standard (OE Blended) sledi vlakna organskega bombaža skozi vso proizvodno verigo, da bi ugotovil njegovo istovetnost v končnem proizvodu. Okoljska  in socilana komponenta tu nista prisotni.  Znamke in trgovci  OE Standard  razumejo prevsem kot korak k GOTS (na ta način nadzirajo industrijsko proizvodnjo, nadzor nad proizvodnjo repro materialov pa puščajo v nadzor GOTS).

Imamo primere, ko določeni proizvodi ne dosegajo zahtev GOTS (ker vse barve in dodatki ne dosegajo kriterijev GOTS). V takem primeru proizvod še vedno lahko dobi OE standard certifikat, ki še vedno dopušča označevanje materiala, ki vsebuje sestanine organske predelave. GOTS in OE Standard zato raje razumimo kot dva komplementarna certifikata in ne kot dva konkurenčna certifikata.

sl_SISlovenian

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da vam zagotovimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Strinjam se Nastavitve

X