Preišči stran

ZDRAV RAZVOJ OTROŠKIH STOPAL

 

 


V stopalu imamo 26 kosti, 19 mišic in 107 ligamentov ter vrsto občutljivih žil, živcev in tkivnih vlaken, ki delujejo skupaj in nadzorujejo vsak gib noge. Razvoj stopalnih kosti se začne s hrustancem, ki se razvija vse do 18. Leta. Zato je ključnega pomena, da zlasti v prvih letih (najbolj idealno pa kar do 18. leta) otroška stopala ne izpostavljamo neprimernim in togim čevljem. 


 

 

Strokovnjaki na področju medicine po vsem svetu se strinjajo: bosonoga hoja je najboljša za naravni razvoj stopal in nog in za boljše splošno zdravje. Pravzaprav v državi, kjer je bosonoga hoja nekaj vsakdanjega ljudje v starejših letih nimajo problemov s koleni, kolki ali drugimi sklepi. Otroci imajo bosi boljši oprijem s podlago in boljše lovijo ravnotežje. Tako imajo prsti možnost opravljanja naravnega oprijema, stopalo pa razvija moč in koordinacijo po naravni poti. Če stopalo obujemo v neprimerne čevlje, to pomeni, da je ogrožen naravni razvoj. Naravna drža išče kompenzacijo drugje, telo pritiska na hrbtenico ali druge večje kosti.

 

Najbolj idealno bi bilo, da bi bili vedno lahko bosi, vendar na žalost to ni mogoče. Kadar hodimo zunaj in po grobih površinah, moramo kožo zaščititi pred ostrimi predmeti in neugodnimi vremenskimi razmerami.  Čevlji morajo biti čim boljši približek bosi hoji.

 

  Ko izbirate čevlje za otroke, ki jim omogočajo normalno hojo, tek in raziskovanje sveta, imejte v mislih naslednja priporočila:

  


Podplat mora biti prožen in prilagodljiv in mora omogočati, da se stopalo in gležnji najbolje razvijajo. Pomembno je, da se stopalo hitro odzove na spremembe v hoji in se ustrezno prilagodi. Priporočljivo je, da čevlji nudijo dobro zaščito, hkrati pa pri tem noge ne omejujejo. Za dober razvoj nezrelih mišic stopal mora podplat omogočati, da lahko prste v čevljih brez problema dvignete. 

 

 

Noga ima 250.000 znojnih žlez, to pomeni, da lahko vsak dan ustvarite za 0,14 l znoja. Notranjost čevlja naj bo iz čim bolj naravnih materialov, kot so usnje ali platno in ne iz plastike ali umetnega usnja.  Zračni čevlji ohranijo dobro higieno stopala in preprečujejo razvoj atletskega stopala. 

 

 

Čevlji ne smejo biti težki ali kakorkoli ovirati otrokovo gibanje. Malčki imajo pri prvih korakih že tako dovolj težav, kako postaviti eno nogo pred drugo. Teža čevljev to nalogo naredi še težjo. Težki čevlji privedejo do pomanjkanja zaupanja v gibljivost, utrudijo noge ali celo poslabšajo poravnavo hrbtenice, saj imajo otroci s pretežkimi čevlji drugačno držo. 


 

Otroške noge niso pomanjšana različica odrasle noge, saj imajo drugačno obliko. Njihova oblika je kot trikotnik, zato potrebujejo čevlje, ki to obliko posnemajo. Otroški čevlji morajo biti v prstnem predelu širši kot čevlji za odrasle. Številni proizvajalci čevljev za odrasle na žalost izdelujejo pomanjšane različice odraslih čevljev, ki niso prilagojeni. Široki del pri prstkih omogoča, da se prstki razširijo in jih ne ovira ob stiku stopala s tlemi. Tudi odprtina čevlja mora biti dovolj široka, da se čevelj z lahkoto obuje. Čevlji so namenjeni nošenju zunaj v težkih pogojih, zato se morate prepričati, da bodo čevlji to zdržali. Večina čevljev, ki so dobro zračni, prepuščajo tudi vodo in niso 100 % vodotesni. Zato v deževnih vremenskih razmerah raje obujte dežne škornje. 

 

 

Podplat mora nuditi zadostno zaščito proti zdrsom. Mora blažiti udarce in mora biti dovolj prožen. Najboljši podplat mora nuditi dobro zaščito, medtem ko simulira bosonogo hojo, kar pomeni, da nima pete, podpore in drugih škodljivih dodatkov.