Brezplačna poštnina pri nakupu nad 80 EUR / Aktualna koda za -10 % : POPUST10

info@solemio.si  +386 41 431 410  |  Pon - Pet: 9 - 14h

Bosonoga obutev

Bosonoga hoja ni nekaj novega in modernega. Hoja je najbolj enostavna in najbolj naravna oblika gibanja našega telesa. Naši predniki pa so že od nekdaj hodili bosi.

Bosonoga hoja je tako najbolj naravna oblika hoje, na katero žal velikokrat pozabljamo.

Zakaj je najboljše, da čim več hodimo bosi?

Bosi se počutimo svobodne. Bosi čutimo tla po nogami, saj so stopala zelo občutljiva tipala. Človeško stopalo je bilo evolucijsko razvito tako, da služi kot odlični blažilec mišično-skeletnega sistema in to funkcijo odlično opravlja brez obutve.

Bosa hoja krepi imunski sistem, krepi telo in mišice, je bolj varna in tudi dobro vpliva na razvoj možganov. Dokazano je, da redna bosa hoja vpliva na razvoj stopal, še posebej v prvih letih in zgodnjih življenjskih obdobjih.

Bosonoga hoja je najboljša, ampak…

Žal ne moremo celo leto tekati naokrog bosi. Stopala je potrebno z obutvijo zaščititi pred mrazom, vročino, bakterijami in ostrimi in nevarnimi tlemi. 

Moda in razvoj sta nas privedla do mnogih vzrokov bolezni stopal, hkrati tudi do neravnovesja našega telesa. Čevlji so začeli zatirati funkcionalnost naših stopal.

Na trgu je še vedno v večini primerov obutev neustrezna. Še posebej to velja za otroške čevlje. Čevlji so velikokrat preozki, imajo povišano peto in zelo debel podplat. Njihova oblika omejujejo gibanje stopala. V preozkih čevljih se prsti ne morejo gibati in mišice zakrnijo.

Primeri neustrezne obutve za otroke:

Kar je najbolj pomembno: neprilagojeni in slabo oblikovani čevlji so škodljivi, saj omejujejo naravno gibanje in razvoj stopala.

STOPALO – genialno orodje telesa

Človeško stopalo je popoln sistem. Sestavljeno je iz 26 kosti, 33 sklepov in več kot 100 mišic, ki delujejo sinhrono ob vsakem koraku. Pri hoji pa ne uporabljamo le delov nog, kot so gležnji, kolena in stopala, ampak tudi trebušne mišice, notranje stabilizacijske mišice in seveda možgane. Lahko bi rekli, da pri hoji sodeluje celotno telo.

Stopalo je zasnovano tako, da lahko zaradi prečnega in vzdolžnega loka, ter seveda oprijemljivosti prstov, deluje kot stabilna podlaga, ki je dovolj prožna, da deluje kot amortizer pri hoji, teku in skakanju. Zato lahko hodimo po katerikoli površini bosi, ne da bi ob tem trpeli drugi deli telesa.

Stopalo vsebuje veliko številko občutljivih senzoričnih živčinih končičev in je zelo občutljivo na temperaturo, na moč in način gibanja. Poskusite hoditi po ostrih kamnih – možgani v sodelovanju s stopalom spremenijo način hoje, naša kolena se bolj upognejo. Tako stopala poskrbijo, da je celotno telo bolj v ravnovesju in prilagojeno na različne površine, po katerih hodimo.

Kako zgleda zdravo stopalo?

Poglejmo si otroško stopalo. V zgodnjem razvojnem obdobju je otroško stopalo najširše v predelu prstkov.

Če bi večina ljudi nosila čevlje, ki posnemajo obliko otroškega stopala, bi večina odraslih še vedno imela stopalo najširše v predelu prstov. Prsti pa bi bili popolnoma usklajeni z dolgimi kostmi v srednjem predelu noge.

Večji del otroškega stopala je sestavljen iz hrustanca, ki ga s časoma nadomestijo kosti. Če slabo oblikovani čevlji deformirajo hrustanec, bodo kosti prevzele deformirano obliko.

Več kot 80 % težav z nogami in različne poškodbe (kot so zvini in podobno) izhajajo iz posledic neprilagojenih čevljev.

Plosko stopalo lahko vpliva na poškodbe kolena v odrasli dobi in na težave znižanega tonusa mišic medeničnega dna (močenje postelje, hernija, menstrualni krči, bolečine v trtici in hrbtu).

Kakšna naj bo torej obutev – ali kaj je to bosonoga obutev?

Bosonoga obutev je obutev, ki najmanj (kolikor je mogoče) omejuje naša stopala. Ali povedano bolj enostavno: v bosonogih čevljih mora biti naša hoja čimbolj podobna bosonogi hoji.

Najpomembnejše lastnost bosonoge obutve so:

 –   Izjemno lahek podplat, ki omogoča dober stik s tlemi in aktivacijo vseh stopalnih miših ter dopolnjuje naravno gibanje telesa in zagotavlja dobro razporeditev sil, ki nastanejo pri stiku s tlemi.

– Tanek podplat omogoča stopalu, da bolje zazna površino in prenaša informacije na telo. Telo se navadi, da dobi informacije od stopal in je bolj pozorno na gibanje in zato manj nagnjeno k poškodbam.

–   Nizka peta in ravni podplat, ki omogočata vse aktivnosti, kot so plezanje, skakanje in tekanje.

–   Mehki materiali, ki omogočajo naravno gibanje stopala.

–   Vsa bosonoga mora biti zlahka upogljiva v predelu prstnih sklepov.

–   Predel prstov mora biti dovolj prostoren in širok, tako da se prsti lahko razprejo med hojo.

Stopalo se oblikuje tako, da se naravno ustvari stopalni lok, ki ga stabilizira največji nožni prst. Če je peta dvignjena, je ta stabilizacija onemogočena.

Na spodnji sliki si oglejte razliko med dobrimi čevlji in slabimi čevlji. Oblika čevlja je očitna. Za primerjavo si oglejte obliko otroškega stopala in ga primerjajte z oblikama obeh čevljev.

Se strinjate, da je levi čevelj popolnoma neustrezne oblike?

In še to…

Kakšna je hoja v čevljih, ki posnemajo boso nogo hojo?

Ste vedeli, da hodimo bosi ali v čevljih, ki posnemajo boso nogo hojo bolj mehko in pazljivo?

Obstajata dva glavna razloga:

1-    Bosonoga hoja po peti zelo boli!

2-    Stopala so naša tipala, ki želijo prejemati in možganom posredovati čim več informacij o podlagi, po kateri hodimo. Tako se hitro odzovemo na neravno podlago in se počutimo varne. Več kot je materiala ali ovir med stopalom in podlago (na primer zelo debel podplat), toliko močneje pri hoji udarjamo ob podlago, saj si stopalo želi čim bolj dotakniti ter začutiti podlago. To pomeni, da trši kot je podplat in bolj kot blaži, močneje pri hoji udarjamo ob podlago. Smešno, kaj ne? Vendar je žal tako. Teh močnih udarcev zaradi blaženja ne čutimo, ampak se dogajajo in se prenašajo po celem telesu. Povprečno hodimo s hitrostjo od 3 do 5 km/h. Pri tej hitrosti stopamo na podlago in pogosto stopimo napačno. Ali bi se pri tej hitrosti želeli zaleteli z glavo v steno?

Včasih pa bosonogi čevlji le niso rešitev pri vseh težavah

Ne želim trditi, da bodo bosonogi čevlji rešili vse vaše težave. Res je sicer, da ko enkrat kupiš bosonoge čevlje, več ne moreš obuti drugih. V bosonogih čevljih se boste zagotovo počutili dobro in udobno. Vendar vam ne bodo zagotovili popolnega zdravja, saj do tja vodi več korakov. Bosonogi čevlji in bosonoga hoja sta le eden izmed njih. Bosonogost lahko postane vaš način življenja. Lahko vam da več, kot samo udobje: boljše zavedanje vašega telesa, lepšo držo, pripomore k večji potrebi po naravnem gibanju. K vašemu zdravju pa pripomore tudi kako se gibate, kaj jeste, kako spite, kako dihate, kaj mislite…

In nikakor ne pozabite: zelo pomembno je, da kdaj pa kdaj bosonoge čevlje tudi sezujete in hodite bosi!

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da vam zagotovimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Strinjam se Nastavitve

X